Share This Article
Żeby zachować odpowiednią kondycję, niektóre towary wymagają specjalnej troski. Zbyt wysoka temperatura lub niewłaściwa wilgotność powietrza podczas przewozu mogą zmienić ich właściwości, przez co nie będą nadawać się do użytku. Rozwiązaniem problemu transport chłodniczy. Kiedy warto się na niego zdecydować?
Na czym polega transport chłodniczy? Kiedy go wybrać?
Transport chłodniczy to rodzaj transportu, który pozwala na przewóz towarów w kontrolowanych warunkach. Wykorzystywane w jego ramach chłodnie i izotermy utrzymują odpowiednią temperaturę oraz wilgotność powietrza, dzięki czemu ładunek nie traci na jakości i dociera we wskazane miejsce we właściwym stanie.
Istnieje wiele towarów, które muszą być transportowane w odpowiedniej temperaturze i wilgotności. W przeciwnym razie utracą swoje właściwości. Można do nich zaliczyć:
- żywność (w tym zwłaszcza mięso, nabiał, pieczywo, wyroby cukiernicze, warzywa i owoce),
- napoje,
- rośliny (kwiaty doniczkowe i cięte) oraz grzyby,
- lekarstwa,
- półprodukty farmaceutyczne,
- kosmetyki,
- środki rolnicze,
- ładunki niebezpieczne.
Ponadto w ramach transportu chłodniczego wyszczególnić można transport kriogeniczny. To szczególny rodzaj przewozów chłodniczych, który odbywa się z użyciem suchego lodu. Wykorzystywany materiał tworzy bezpieczne, bakteriostatyczne środowisko, co pozwala na transport ładunków bardzo wrażliwych na wahania temperatury, takich jak krew, materiał biologiczny, organy czy też narzędzia chirurgiczne.
Jak zorganizować transport chłodniczy? Istotna nie tylko flota
Transport chłodniczy nie byłby możliwy, gdyby nie specjalistyczna flota. Jak wspomniano, w jego ramach wykorzystuje się:
- chłodnie – mają izolowane ściany i są wyposażone w mechaniczne źródło chłodzenia – agregat sprężarkowy. Sprawdzają się więc doskonale na dalekich trasach. W zależności od klasy (od A do F) chłodnia może utrzymać temperaturę od 12 do nawet -20 st. Celsjusza,
- izotermy – są pozbawione zewnętrznego źródła chłodzenia. Dzięki materiałom termoizolacyjnym są jednak w stanie utrzymać określoną temperaturę przez pewien czas. Sprawdzają się w przypadku towarów niewymagających mrożenia i na relatywnie krótkich trasach,
- lodownie – mają izolowane ściany i system chłodzenia, jednak inny niż agregat sprężarkowy w chłodniach. Najczęściej jest to lód lub skroplony gaz.
Niezależnie od rodzaju każdy samochód powinien być wyposażony w termograf, czyli specjalistyczne urządzenie do monitoringu temperatury. Dzięki niemu kierowcy będzie łatwiej kontrolować warunki przewozu, a w razie problemów odpowiednio szybko zareagować. Co więcej, w pojeździe nie może zabraknąć również lokalizatora GPS.
Specjalistyczna flota to jednak nie wszystko, by dobrze zorganizować transport chłodniczy. W jego przypadku znaczenie ma również czas przewozu, np. w przypadku masła, gotowych produktów mięsnych czy też mleka przemysłowego nie może on przekroczyć 48 godzin. Dlatego tak istotną kwestią jest odpowiednie zaplanowanie całego procesu transportowego, począwszy od załadunku, poprzez przewóz, aż do przekazania towarów odbiorcy.
Jak zaplanować transport chłodniczy? Nieocenione wsparcie specjalistów
Odpowiednie zaplanowanie procesu transportowego to spore wyzwanie. Pod uwagę należy bowiem wziąć szereg kwestii. Wybór właściwego środka transportu to jedno, drugie natomiast to opracowanie możliwie najlepszej trasy przejazdu, co nie zawsze musi oznaczać tę najkrótszą. Przeanalizować należy także ewentualne zagrożenia, np. korki, i ich wpływ na czas przejazdu. Ważne jest również opracowanie alternatywnych tras transportu.
Szczegółów, o których trzeba pamiętać, jest sporo. Dlatego organizację transportu chłodniczego warto powierzyć specjalistom. Zadbają oni o to, aby towary były przewożone w odpowiednich warunkach, a czas przejazdu był dostosowany do specyfiki ładunku. Dopełnią również wszelkich niezbędnych formalności, co jest istotne zwłaszcza w przypadku transportu poza Polskę.
źródło: https://www.translogis.pl