Share This Article
Kuchnia jest miejscem, wokół którego tętni życie domu. Tutaj przygotowuje się posiłki, spędza czas na rozmowach, kulinarnych eksperymentach, często również spotkaniach towarzyskich z rodziną i przyjaciółmi. To pomieszczenie, które powinno być komfortowe i funkcjonalne oraz zachęcające do spędzania czasu i napawające dobrą energią. Szkło jest elementem, które charakteryzuje się tymi wszystkimi cechami. Jak wybrać odpowiednie szkło do kuchni?
Szkło w kuchennej aranżacji
Nowoczesna kuchnia powinna być funkcjonalna oraz praktyczna. To znacznie uprzyjemnia codzienne przebywanie w tym pomieszczeniu. Jakie są sposoby na wprowadzenie szkła do kuchni? Można zastąpić tradycyjne płytki ścienne szklanymi panelami. Łatwo je utrzymać w czystości, są proste w czyszczeniu, nie mają fug, w których gromadzi się brud. Szkło optycznie zwiększa przestrzeń. Ma to duże znaczenie dla pomieszczeń o niewielkich rozmiarach, do których często należy kuchnia w bloku mieszkalnym.
Szkło w kuchni to wiele możliwości
Szkło w kuchni umożliwia wykonanie niezliczonej ilości aranżacji. Prezentuje się bardzo efektownie i optycznie powiększa pomieszczenie. Ma to szczególne znaczenie w małych pomieszczeniach. Szkło odbija światło, co sprawia, że kuchnia wydaje się jaśniejsza. To materiał, z którego znacznie łatwiej usunąć brud, np. tłuszcz, który jest trudny do czyszczenia z innych powierzchni. Można kupić szybę ze specjalną folią, która zmniejsza przywieranie zabrudzeń.
Szkło hartowane a szkło zwykłe – jakie szkło wybrać do kuchni?
Szkło tradycyjne jest znacznie tańsze od szkła hartowanego. Jest jednak mniej wytrzymałe i charakteryzuje się mniejszą odpornością na uderzenia oraz gwałtowną zmianę temperatury. Szkło hartowane jest droższe, ale znacznie wytrzymalsze. Dobrze znosi szok termiczny, jest znacznie odporniejsze na uderzenia. To powód, dla którego często umieszcza się je nad blatami oraz nad kuchenkami. Obróbka szkła hartowanego oraz dopasowanie go do wymiarów jest znacznie bardziej czasochłonne i pracochłonne niż praca konieczna do wykonania nad szkłem tradycyjnym.
Szkło do kuchni – jaki jest najlepszy wybór?
Wybór konkretnego szkła powinien być uzależniony od miejsca, w którym będzie umieszczone. Nad kuchenkę najlepiej wybrać szkło hartowane, które ma większą odporność na szok termiczny, czyli gwałtowne skoki temperatury. W innych miejscach można zastosować szkło tradycyjne. Szkło hartowane jest trwalsze i bardziej odporne na uderzenia, ale nie ma powodu, aby montować je w całej kuchni. To pozwoli znacząco zmniejszyć koszty remontu pomieszczenia, ponieważ szkło zwykłe jest znacznie tańsze od szkła hartowanego.
Wybór konkretnego szkła do kuchni można podzielić na dylemat: szkło hartowane czy szkło tradycyjne? To kwestia indywidualnego podejścia klienta. Często wybór jest po stronie szkła zwykłego, które jest planowane na całej długości blatu. Jest to dyktowane chęcią obniżenia kosztów. Szkło hartowane warto wybrać w miejscu nad kuchenką, ponieważ jest znacznie wytrzymalsze na zmiany temperatury. Można wybrać je także do całej kuchni, jednak będzie się to wiązało z większymi kosztami.